Motoryzacja » Samochody

Volkswagen na targach w Lipsku

Na targach AMI (Auto Mobil International) w Lipsku, firma Volkswagen po raz pierwszy przedstawiła sportowego, a jednocześnie niezwykle oszczędnego nowego Golfa GTD. To samochód skierowany do wszystkich miłośników silników diesla, którzy cenią sobie dużą dynamikę.

Najważniejszym elementem seryjnego wyposażenia GTD jest zastosowany po raz pierwszy w Golfie nowy silnik 2.0 TDI o mocy 125 kW/170 KM.

Skrót GTD ma długą tradycję: już w 1982 roku pojawił się pierwszy Golf GTD - wysokoprężny odpowiednik GTI. Silnik 2.0 TDI zużywa zaledwie 5,3 litra paliwa na 100 kilometrów. Odpowiada to emisji dwutlenku węgla na poziomie 139 g/km. Prędkość maksymalna wynosi 222 km/h, a przyspieszenie do 100 km/h zajmuje tylko 8,1 sekundy. Golf GTD, wyposażony seryjnie w sportowe zawieszenie i obręcze kół ze stopu metali lekkich, zdradza swoje pokrewieństwo z GTI, z jednej strony przez wyjątkową dynamikę, z drugiej - przez podobieństwo w wyglądzie i wyposażeniu.

Obok Golfa GTD, po raz pierwszy w Niemczech zaprezentowano także nowe Polo. Perfekcyjna pod względem komfortu, jakości i bezpieczeństwa piąta generacja tego małego samochodu zachwyciła specjalistów już na Genewskim Salonie Samochodowym, który odbył się na początku marca.

W pierwszym roku produkcji, dzięki wprowadzeniu nowych silników TDI i TSI, nowe Polo będzie dostępne z siedmioma jednostkami napędowymi - czterema benzynowymi i trzema wysokoprężnymi.

ap