Firma » Finanse

Wyjścia z inwestycji PE

Miniony rok zaznaczył się nie tylko spadkiem inwestycji private equity/venture capital w Europie, których wartość wyniosła w 2008 r. blisko 52,3 mld EUR i była o 20 mld EUR niższa, niż rok wcześniej. Drastycznie spadła również wartość zakończonych inwestycji PE (dezinwestycji).

Wartość dezinwestycji dla całej Europy wyniosła 13,6 mld EUR, z tego na Centralną i Wschodnią Europę przypadło 292 mln EUR. W obu przypadkach są to kwoty dwukrotnie niższe, niż w 2007 r.

Zarówno w całej Europie, jak również naszym regionie największy udział w dezinwestycjach stanowiły bezpośrednie sprzedaże drugiemu inwestorowi, odpowiednio 38 proc. oraz 43 proc.

Wartość wyjść z inwestycji PE poprzez publiczną ofertę była wręcz znikoma - dla Centralnej i Wschodniej Europy i stanowiła 0,1 proc., dla całej Europy wskaźnik ten wyniósł 5,4 proc.

Największą wartość dezinwestycji odnotowano w ubiegłym roku w Rumunii - 97 mln EUR, rok wcześniej była to kwota 44 mln EUR. Kolejne miejsca zajmują Węgry (76 mln EUR) oraz Polska (73 EUR). W obu przypadkach nastąpił spadek wartości dezinwestycji - na Węgrzech o 67 proc. a w Polsce o 58 proc.

Zły rok nie sprzyjał więc sprzedażom spółek. Z jednej strony wskutek kryzysu spadły  ceny akcji, z drugiej potencjalni inwestorzy woleli wstrzymać się z wydawaniem pieniędzy w przedsięwzięcia, które mogą w przyszłości mieć problemy lub ich ceny mogą jeszcze zniżkować. Obecnie transakcje na rynku private equity są zawierane przy cenach równych 3-4 EBITDA, podczas gdy w poprzednich latach były to wartości rzędu 7-8.

Jan Mazurek

Główny Analityk