Firma » Bankowość

Wystarczy zarabiać 600 zł, aby dostać złotą kartę

Złotą kartę kredytową w Alior Banku, Dominet Banku i Getin Banku może uzyskać nawet osoba zarabiająca poniżej 1000 zł netto miesięcznie – wynika z analizy Expandera. Platynową kartę najłatwiej uzyskać w mBanku – minimalna wysokość zarobków to 5 tys. zł.

Natomiast największe wymagania dotyczące wysokości wynagrodzenia dotyczą karty Visa Platinum Porsche Banku Zachodniego WBK. Aby ją uzyskać trzeba zarabiać przynajmniej 20 tys. zł netto.

Tradycyjnie, za prestiżowe są uznawane karty kredytowe złote (Gold) i platynowe (Platinum). Te pierwsze niegdyś banki przyznawały tylko swoim najlepszym klientom. Obecnie, generalnie przeznaczone są dla osób zamożnych. Jednak banki przyznają je także wnioskodawcom o przeciętnych dochodach, którzy są gotowi ponieść wysoką opłatę za korzystanie. Natomiast to karty platynowe obecnie są kierowane jedynie dla najzamożniejszych klientów banku. Naprawdę prestiżowe są więc tylko karty Platinium. Produkty prestiżowe powinny bowiem charakteryzować się nie tylko tym, że są drogie, ale powinny być także trudno dostępne dla przeciętnego człowieka. Tego warunku nie spełnia jednak wiele kart złotych.

Złotą kartę kredytową może uzyskać prawie każdy

Obecnie kartę Gold może uzyskać nawet osoba, która zarabia sporo poniżej średniej krajowej. W Getin Banku wystarczy bowiem miesięczny dochód na poziomie 600 zł, w Dominet Banku - 750 zł, a w Aliorze - 800 zł. W rezultacie obecnie prawie każdy może błysnąć w sklepie złota kartą, pod warunkiem, że jest gotów zapłacić kilkadziesiąt lub kilkaset złotych rocznie za korzystanie z karty.

Karty kredytowe, do uzyskania których są wymagane zarobki poniżej 2 tys. zł netto

Nazwa banku

Nazwa karty

Minimalne zarobki netto

Max. okres bezosdetkowy (liczba dni)

Dostępny limit karty

Visa Gold

1500 zł

od 500 zł, max limit ustalany indywidualnie

Prawdziwy prestiż to karta platynowa

Znacznie trudniej jest otrzymać kartę platynową. Zwykle należy bowiem zarabiać przynajmniej 10 tys. zł miesięcznie. W mBanku, który ma w tym względzie najmniejsze wymagania, wystarczy jednak „tylko" 5 000 zł. Natomiast w trzech bankach (BZ WBK, Millennium, BPH) nawet dochód na poziomie 10 tys. zł nie wystarczy. Za najbardziej prestiżową kartę, biorąc pod uwagę wysokość wymaganych dochodów, należy uznać kartę Visa Platinum Porsche Banku Zachodniego WBK. Taką kartę może uzyskać jedynie osoba, której miesięczny dochód netto przekracza 20 tys. zł. Natomiast min. 15 tys. zł muszą zarabiać osoby zainteresowane Visą Platinum BZ WBK i BPH MC Platinum banku BPH.

Karty kredytowe, do uzyskania których są wymagane zarobki min. 10 tys. zł netto

Nazwa banku

Nazwa karty

Minimalne zarobki netto

Max. Okres bezosdetkowy

Dostępny limit karty (w zł)

Oprocentowanie kredytu (transakcje bezgotówkowe i gotówkowe)

BZ WBK

MultiBank

Visa Platinum Credit

10 000 - 200 000

Dochód nie jest jedynym kryterium

Należy jednak zaznaczyć, że w niektórych bankach kartę Gold lub Platinium można uzyskać także w oparciu o wysoką kwotę oszczędności. Dla przykładu, aby uzyskać kartę MasterCard Platinium banku PKO BP należy osiągać dochód netto wynoszący najmniej 10 tys. zł miesięcznie lub posiadać aktywa finansowe ulokowane w PKO BP albo w Grupie Kapitałowej PKO BP w wysokości minimum 500 tys. zł. Założenia lokaty na taką samą kwotę wystarczy, aby otrzymać platynową kartę Multibanku. Natomiast w Banku Zachodnim WBK i Banku BPH platynową kartę może uzyskać osoba, która dysponuje aktywami w kwocie odpowiednio 200 tys. zł lub 100 tys. zł. W przypadku kart złotych wymagania są oczywiście znacznie mniejsze. Dla przykładu, aby uzyskać kartę Visa Gold Credit Multibanku wystarczy założyć lokatę na kwotę przynajmniej 5 500 zł.

Prestiżowe karty to nie tylko wysoki limit

Cechą charakterystyczną większości prestiżowych karty kredytowych jest oczywiście to, że posiadają znacznie wyższe limity i są dużo droższe od zwykłych kart. Kilkusetzłotowa opłata za korzystanie z karty zawiera jednak w sobie koszt całej gamy dodatkowych usług. Najczęściej są to szerokie pakiety ubezpieczeniowe (np. ubezpieczenie kosztów leczenia za granicą, następstw nieszczęśliwych wypadków, rabunku gotówki i towarów zakupionych kartą). Ponadto, ponieważ osoby zamożne zwykle więcej podróżują, prestiżowe karty często zapewniają możliwość bezpłatnego skorzystania z usług tj. Priority Pass, czy uzyskania członkostwa w IAPA, które dają zniżki i umożliwia dostęp do lotniskowych poczekalni dla VIP-ów. Ciekawą usługą jest serwis Concierge, pozwalający posiadaczowi karty na zlecenie dowolnej czynności (np. zarezerwowanie stolika w luksusowej restauracji, kupno biletów na koncert, czy mecz) przedstawicielom organizacji płatniczej lub banku wydającego kartę.

Jarosław Sadowski

Expander