Zdrowie » Dziecko
Dieta w ciąży decyduje o rozwoju płodu
Zobacz więcej zdjęć » |
Dla prawidłowego rozwoju płodu podstawowymi produktami odżywczymi są: witaminy, kwas foliowy, jod, magnez i witamina D. Zamierzając zajść w ciążę powinno po pierwsze zabezpieczyć się przed niedoborem kwasu foliowego, oraz witaminy z grupy B. Niebezpieczne są jego niedobory nie tylko w czasie ciąży, lecz także przed zapłodnieniem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Eksperci stwierdzili, że niskie spożycie kwasu foliowego może powodować podwyższone ryzyko urodzenia bobasa z wadą układu nerwowego i liczne komplikacje w czasie ciąży.
Ważnym tematem przed i podczas ciąży jest także odchudzanie się. Dieta w ciąży i na parę tygodni przed może spowodować że dziecko będzie miało małą masę urodzeniową. Dietę odchudzającą warto więc pozostawić na później, przyda się jednakże zanim zajdzie się w ciąże oczyszczanie organizmu z toksyn.
Warto dodać, że podczas ciąży groźne są nie tylko braki różnych substancji odżywczych, jak również zbyt duża ilość, zwłaszcza witaminy A i D. Tworzą się one najczęściej na skutek nadmiernej suplementacji (kilka o identycznym składzie preparatów w tym samym czasie). Suplementy diety optymalnie kupować wysokiej jakości o dużej zawartości substancji które są nam potrzebne.
W związku z dużym zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne, przy powiększonym jedynie o 300 kcal zapotrzebowaniu na energię, może to spowodować u kobiety w ciąży niedobory potrzebnych składników odżywczych. W szczególności groźny może być brak wapnia, cynku, oraz witaminy E, C i beta-karotenu. Wtedy lekarz powinien polecić – poza racjonalnym odżywaniem – dobrze dobrane suplementy diety.
Podczas ciąży przybieranie na wadze jest jak najbardziej pożądanym zjawiskiem. Jednakże nabranie masy ciała w trakcie całej ciąży nie powinno być większe niż zalecane normy. W trakcie ciąży ciało kobiety potrzebuje większej ilości energii i produktów odżywczych. Bardzo zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, często aż o 50-100%. Jednakże kaloryczność codziennej racji pokarmowej może być powiększona jedynie o 300 kcal.
Dieta w ciąży: Najważniejsze zasady:
Posiłki należy wzbogacać. Nie ma bowiem takiego produktu, który posiadałby wszystkie wymagane składniki odżywcze (a jest ich około 60! Im bogatsza różnorodność dań, tym lepsze korzyści zdrowotne. Pieczywo jasne powinno się zastąpić pieczywem razowym. Chleb razowy posiada ok. 3-5 razy więcej składników mineralnych niż pieczywo białe, jest również bogatszy w witaminy i błonnik.
Zaleca się dolewanie do sałatek olejów roślinnych przynajmniej łyżkę stołową dziennie. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, potrzebne do prawidłowego przebiegu ciąży. Konieczne jest zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych. Są one niezmiernie ważne dla kobiety i dziecka, z racji tego, że zawierają wapń, witaminy B2, B12 i pełnowartościowe białko.
Należy pamiętać, że produkty o obniżonej zawartości tłuszczu ułatwiają utrzymanie właściwej wagi ciała. Powinno się spożywać co najmniej 1 kg dziennie warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych. Warto jest również sięgnąć po suplementy diety.
Trzeba nie zapominać o zdublowaniu ilości żelaza w diecie. Kobieta w ciąży powinna więc dwa razy dziennie jeść mięso lub wędlinę (zaleca się chude gatunki). W celu poprawy przyswajalności żelaza, trzeba jeść z każdym posiłkiem warzywa i owoce zawierające witaminy C i E. Nie można też zapominać o rybach, są one doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Nadesłał:
Tobisz
|
Komentarze (0)