Technologie » Telekomunikacja

Ericsson dostarczy rozwiązanie Mobile TV dla Cellcom Israel

Ericsson zawarł kontrakt z wiodącym izraelskim operatorem komórkowym Cellcom Israel na dostawę rozwiązań typu Mobile TV oraz video, które pozwolą użytkownikom tej sieci cieszyć się nową jakością TV, łącznie z dostepem do kanałów TV na żywo i zawartości wideo na żądanie (VoD).

Zgodnie z umową Ericsson będzie wyłącznym dostawcą mobilnej platformy telewizyjnej wspierającej system zarządzania zawartością oraz systemów wspierajacych dla operacji i jednostek obsługi klienta. Projekt rozpoczął się w grudniu 2007 roku, zaś jego komercyjne wprowadzenie będzie miało miejsce w roku 2008.

Przełomowe rozwiązanie Mobile TV firmy Ericsson zapewni użytkownikom spersonalizowaną telewizję, oferując dostęp do szybkiej zmiany kanałów, łatwego w użyciu menu i bardziej zaawansowanych możliwości.

Rozwiązanie Mobile TV & Video firmy Ericsson zwiększy ruch w istniejącej sieci komórkowej i umożliwi operatorowi osiąganie zysków z inwestycji w istniejącą infrastrukturę sieci. Rozwiązanie to jest elastyczne i skalowalne, dzięki czemu może zostać dostosowane do technologii takich jak Multimedia Broadcast Multicast Service.

Nahum Hai, Director of Advanced Services Department w Cellcom Israel, powiedział: "Ten ruch potwierdza wiodącą pozycję Cellcom Israel na izraelskim rynku. Dzieki partnerstwu z firmą Ericssom, Cellcom Israel może zaoferować swoim klientom łatwy dostęp do spersonalizowanej, mobilnej telewizji światowej klasy."

Mats Bosrup, President and CEO w Ericsson Israel, powiedział: "Mobilna telewizja staje się coraz silniejsza w miarę, jak operatorzy rozbudowują sieci. Rozwiązanie Mobile TV firmy Ericsson umożliwi Cellcom Israel zaoferowanie nowych, wyrafinowanych rozwiązań klientom przy jednoczesnych nowych możliwościach dochodu."

Więcej informacji o rozwiązaniu Mobile TV:

www.ericsson.com/ericsson/press/facts_figures/doc/mobiletv.pdf

Ericsson jest wiodącym na świecie dostawcą usług i serwisów dla operatorów telekomunikacyjnych. Będąc liderem rynku technologii komórkowych 2G i 3G, dostarcza usługi komunikacyjne i zarządza sieciami, które służą ponad 185 milionom użytkowników. Portfolio firmy zawiera infrastrukturę sieci stałych i mobilnych, Internet szerokopasmowy oraz rozwiązania multimedialne dla operatorów, firm i deweloperów. Spółka Sony Ericsson zapewnia konsumentom spersonalizowane telefony komórkowe.

Ericsson realizuje wizję „komunikacji dla wszystkich" poprzez innowacje, technologie i zrównoważone rozwiązania biznesowe. Firma jest obecna w 175 krajach, w 2007 roku ponad 70.000 pracowników wygenerowało dochód wysokości 27,9 miliardów USD (189 miliardów SEK). Założona w 1876 roku z siedzibą w Sztokholmie w Szwecji, firma Ericsson jest obecna na giełdach Sztokholmu, Londynu i NASDAQ.

Aby uzyskać więcej informacji zapraszamy na strony www.ericsson.com lub www.ericsson.mobi.

O Cellcom Israel

Cellcom Israel Ltd., założona w 1994 roku, jest wiodącym izraelskim dostawcą telefonii komórkowej. Cellcom Israel w oparciu o zaawansowaną infrastrukturę firmy zapewnia
3 milionom swoich użytkowników szeroki zakres usług, między innymi telefonię komórkową i stacjonarną, serwis roamingowy dla turystów w Izraelu oraz dla użytkowników za granica, dodatkowe serwisy muzyczne, wideo, mobilne biuro itd. Cellcom Israel oprócz sieci GSM/GPRS/EDGE i TDMA operuje siecią HSDPA 3.5 Generation, co umozliwia najszybszą z możliwych transmisję danych. Cellcom Israel oferuje największą w Izraelu infrastrukturę obsługi klienta, włączając w to telefoniczne centra obsługi klienta, sklepy, centra serwisowe i sprzedaży na terenie całego kraju. Poprzez szeroką sieć obsługi klienta Cellcom Israel oferuje swoim użytkownikom wsparcie techniczne, informacje o rachunkach, serwis domowy, serwis internetowy i fax, centra dla niedosłyszących itd. W kwietniu 2006 roku Cellcom Israel, poprzez Cellcom Fixed Line Communications L.P., spółkę komandytową będącą własnością Cellcom Israel, stał się pierwszym operatorem komórkowym, któremu udzielono licencji na dostawę serwisów komunikacyjnych telefonii stacjonarnej w Izraelu.  Frima Cellcom Israel jest obecna na giełdzie w Nowym Jorku (CEL) i w Tel Avivie (CEL).

ap