Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Jeszcze więcej korzyści dla pacjentów ENEL-MED w ramach kontraktu z NFZ

Centrum Medyczne ENEL-MED podpisało kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia na rok 2009.

Suma kontraktu, na którą składają się m.in. zabiegi i operacje przeprowadzane w szpitalu ENEL-MED w Warszawie oraz usługi z zakresu diagnostyki obrazowej w pracowniach i oddziałach diagnostycznych w całej Polsce, to 12,8 mln zł.

W porównaniu z 2008 rokiem, w którym kontrakt wyniósł 10,5 mln zł, udział w finansowaniu przez NFZ usług medycznych wykonywanych w placówkach ENEL-MED-u wzrósł o ponad 20%.

Coraz wyższe kontrakty zawierane przez prywatne kliniki z Narodowym Funduszem Zdrowia, to dowód na rosnące zaufanie do naszych centrów medycznych, które tak jak publiczne placówki, wykonują bardzo skomplikowane procedury medyczne - podsumowuje Małgorzata Sankowska-Wójcik, dyrektor ds. Medycznych z Centrum Medycznego ENEL-MED. - Z Narodowym Funduszem Zdrowia współpracujemy nieprzerwanie od 2004 roku i nadal zamierzamy systematycznie zwiększać udział kontraktów w strukturze przychodów spółki. Dotychczasowa współpraca z NFZ to przede wszystkim korzyści dla pacjentów, którzy mają dostęp do najnowocześniejszego sprzętu medycznego i wysoko specjalistycznych zabiegów chirurgicznych, bez ponoszenia dodatkowych opłat. Tylko w 2008 roku w szpitalu ENEL-MED 72 proc. przeprowadzonych operacji było finansowanych ze środków NFZ - dodaje Małgorzata Sankowska-Wójcik.

Największy kontrakt - ponad 10 mln zł, został zawarty na zabiegi, operacje i badania przeprowadzane w szpitalu na warszawskim Zaciszu ENEL-MED. Dzięki umowie pacjenci w ramach ubezpieczenia zdrowotnego wykonają operacje z zakresu neurochirurgii, chirurgii ogólnej, chirurgii naczyniowej, okulistyki, otolaryngologii, ortopedii i traumatologii narządów ruchu. Korzystają także z usług ambulatoryjnej opieki specjalistycznej: ortopedii, okulistyki i laryngologii. Kontrakt obejmuje również badania diagnostyki obrazowej jak USG Doppler, tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny, gastroskopia i kolonoskopia. Porównując wartość kontaktu do ubiegłego roku, największy wzrost dotyczył operacji neurochirurgicznych (o ponad 400 tys. zł) i okulistycznych (blisko 600 tys. zł).

W taki sam sposób pacjenci mogą korzystać z badań diagnostyki obrazowej w pracowniach i oddziałach diagnostycznych ENEL-MED-u mieszczących się w szpitalach publicznych. W 2009 roku pacjenci ponownie mogą, w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego, wykonać tomografię komputerową w Szpitalu im F. Raszei w Poznaniu, SZP ZOZ w Wołominie i Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Rezonans magnetyczny w Szpitalu Powiatowym w Mielcu, Szpitalu Wojewódzkim w Łomży i Szpitalu Bielańskim w Warszawie. W tym ostatnim ENEL-MED uczestniczy także w programie profilaktycznym ochrony zdrowia finansowanym przez NFZ, wykonując badania mammograficzne. W ZOZ w Bolesławcu umowa została podpisana na badania USG Doppler. Łączna wartość kontraktu w tych placówkach to 2,7 mln zł.

ap