Rozrywka i wypoczynek » Sport

Na dobry początek – mecze w Legnicy

Od eliminacji w Legnicy rozpoczęła się III edycja turnieju drużyn podwórkowych w piłce nożnej Ecoren CUP. Słoneczna pogoda, dobre humory i zawodnicy dopisali, a dwie zwycięskie drużyny z obu kategorii wiekowych za kilka dni spotkają się podczas finałów w Lubinie.

Na boisku Klubu Sportowego „Konfeks Legnica" stawiło się aż 20 drużyn: 14 zespołów w kategorii starszej (gimnazjalnej) i 6 zespołów w kategorii młodszej (szkół podstawowych).

W sumie w organizowanym przez KGHM Ecoren półfinale udział wzięło 150 dzieci z regionu Legnicy - to dwukrotnie więcej niż zgłosiło się podczas zeszłorocznej edycji Ecoren CUP!

Futbolowe potyczki - podobnie jak prawdziwe ligowe mecze - charakteryzowało pełne zaangażowanie uczestników i walka o każdą piłkę. Celem było nie tylko pokonanie lokalnych przeciwników, ale przede wszystkim awans do rundy finałowej. Ostatecznie po legnickich eliminacjach tabelka czterech najlepszych zespołów w obu grupach wygląda następująco:

- wśród roczników 1997-99:

1.  Rokitki

2.  Konfeks Legnica

3. Wymiatacze II

4. Błyskawica Legnica

- wśród roczników 1994-96:

1.  Emaus Zagrodno

2.  Pepperoni

3. Zimbabwe

4. San Marino

Dwa pierwsze zespoły z każdej kategorii wiekowej wezmą udział w finałach rozegranych w piątek 28 sierpnia na boisku Zagłębia Lubin SA.

Nagrody funduje KGHM Ecoren - dla wszystkich drużyn w rundzie eliminacyjnej przygotowano dyplomy, piłki oraz koszulki z logo turnieju, a dla trzech pierwszych zespołów - puchary. Podobne upominki - już indywidualnie - otrzymali także wyróżniający się młodzi piłkarze:

- najlepsi bramkarze: Kacper Pinczuk (Konfeks Legnica) i Piotr Korytkowski (Kawaresy)

- najlepsi strzelcy: Patryk Kozak (Rokitki) i Maciej Grudzień (Emaus Zagrodno)

- najlepsi zawodnicy: Patryk Podziewski (Rokitki) i Maciej Stadnik (Zimbabwe)

Specjalne wyróżnienie otrzymały również dwie grające niezwykle ambitnie piłkarki: Paulina Ferenc (Rokitki) oraz Małgorzata Brzezińska (FC Nutella). Nagrody młodym piłkarzom i drużynom wręczali: Joanna Szczepaniak, dyrektor departamentu promocji i komunikacji KGHM Ecoren; Piotr Potycz, dyrektor klubu Konfeks Legnica, a także Wojciech Górski - wychowanek Miedzi Legnica, który występował również m.in. w Zagłębiu Lubin i Śląsku Wrocław. Obecnie kontynuuje swoją piłkarską karierę jako pomocnik właśnie w Konfeksie Legnica, łącząc występy na boisku z prowadzeniem jednej z grup młodzieżowych

ap