Firma » Bankowość

Sezon Na Studenckie Odkrycie w Banku Pekao SA

Bank Pekao SA rusza z promocją rachunku Eurokonto Intro wśród studentów - „Studenckie Odkrycie". Codziennie od 18 września do 10 listopada 2009 r. pierwsze 100 osób, które otworzą bezpłatny rachunek Eurokonto Intro, otrzyma startery Orange oraz zniżkę na kolejne doładowanie.

Ponadto, Bank przygotował rozbudowaną ofertę finansowania wydatków związanych z nauką.

Aby wziąć udział w promocji „Studenckie Odkrycie", należy założyć Eurokonto Intro wraz z kartą debetową Maestro i zalogować się do serwisu PekaoInternet na stronie www.pekao24.pl. Nagrodę - starter Orange o wartości 10 zł - otrzyma codziennie pierwszych 100 klientów, którzy spełnią powyższe warunki. A przy pierwszym doładowaniu za kwotę minimum 50 zł Bank dołoży dodatkowe 10% jego wartości. Szczegółowe informacje o promocji można będzie znaleźć na stronie internetowej www.studenckieodkrycie.pl.

Eurokonto Intro jest bezpłatnym rachunkiem z darmowym dostępem przez Internet oraz tanią kartą płatniczą - mówi Dorota Żak, Dyrektor Biura ds. Rachunków w Banku Pekao SA.  - Pomyśleliśmy również o tym, że czas studiów to najlepszy okres, by aktywnie podróżować. Dodaliśmy do Eurokonta Intro darmowe ubezpieczenie w podróży za granicą i oddaliśmy do dyspozycji klientów ponad 20 000 darmowych bankomatów w kilkunastu krajach Europy, w tym 3800 w Polsce - dodaje Dorota Żak.

Eurokonto Intro przeznaczone jest dla osób w wieku od 18 do 30 lat. Wyposażone jest w bezpłatne ubezpieczenie Assistance za Granicą z pokryciem kosztów leczenia do 80 tys. zł, oraz bezpłatny Assistance Informacyjny (w tym m.in. Infolinia Medyczna, Infolinia IT oraz Infolinia dla dzieci i młodzieży). Dzięki specjalnemu programowi rabatowemu, przy zapłacie kartą Pekao młodzi otrzymają dodatkowe zniżki i upominki u partnerów Banku (m.in. w kinach, księgarniach, szkołach językowych).

Posiadacze Eurokonta Intro mogą dodatkowo skorzystać z niskooprocentowanej pożyczki w rachunku - może ona się przydać do sfinansowania bieżących potrzeb związanych ze studiami.

Poza Pożyczką w Eurokoncie, Pekao SA udostępnia klientom indywidualnie dobrane rozwiązania finansowania potrzeb pożyczkowych związanych z edukacją. Wybierającym się na studia Pekao SA oferuje niskooprocentowany kredyt studencki z dopłatami oprocentowany na poziomie zaledwie 1,9 proc. Spłata kredytu nie jest wymagana w okresie studiów, rozpoczyna się po upływie dwóch lat od terminu ich ukończenia. Bank Pekao SA co roku udziela ok. 1200 takich kredytów.

Korzystne oprocentowanie oraz zasada pokrywania odsetek przez Bank Gospodarstwa Krajowego w trakcie wypłaty transz sprawiają, że jest to bardzo atrakcyjna forma pomocy studentom. Często jednak kwoty miesięcznej transzy kredytu studenckiego (400 lub 600 zł) są za niskie by opłacić np. czesne w całości. Takiego ograniczenia nie ma w przypadku kredytów gotówkowych. Pekao SA oferuje nowoczesny kredyt gotówkowy Pożyczka Ekspresowa udzielany na dowolny cel np. czesne, zakup sprzętu komputerowego czy kurs językowy. Proces jego przyznania jest znacznie szybszy i obejmuje mniej formalności niż w przypadku kredytu studenckiego.

Decydując się na kredyt gotówkowy, warto dokładnie przeanalizować ofertę wybranego banku, zwracając uwagę  przede wszystkim na wysokość miesięcznej raty. To właśnie ona decyduje o tym, jaką kwotę będziemy musieli znaleźć w swoim budżecie na spłatę kredytu - podkreśla Piotr Gołąb, Dyrektor w Departamencie Kredytów Konsumpcyjnych Banku Pekao SA. - Uwagę należy zwracać nie tylko na same warunki cenowe ale również inne elementy, jak chociażby warunki ubezpieczenia spłaty kredytu - w jakich przypadkach losowych i na jakich warunkach  firma ubezpieczeniowa pokryje koszty spłaty kredytu , gdyż te w istotny sposób różnią się w ofertach poszczególnych  banków.

Przykładowo, teraz dzięki Pożyczce Ekspresowej student, który otworzy Eurokonto może mieć np. laptopa o wartości 3 000 zł już za 81,92 zł miesięcznie (spłata w  60 ratach).

ap