Dom » Budownictwo

Srebrne Wiertło w kategorii budownictwo mieszkaniowe

Srebrne Wiertło w kategorii budownictwo mieszkaniowe otrzymała firma Invest Komfort SA za obiekt: Rezydencja Tarasy, Gdynia, ul. Okrętowa 16 (bud. wielorodzinny) i ul. Skośna (bud. szeregowe). Projektant : Violetta Popko, Krzysztof Zając (ALTER POLIS Gdańska Pracownia Urbanistyczna).

Rezydencja Tarasy to nowoczesny zespół rezydencyjny, na który składa się budynek wielorodzinny z 44 apartamentami oraz 15 domów jednorodzinnych usytuowanych w dwóch szeregach. Ta kameralna inwestycja, zlokalizowana w prestiżowej dzielnicy Gdyni - Redłowie, swoją nazwę zawdzięcza położeniu na tarasowym zboczu o doskonałym południowo-zachodnim nasłonecznieniu.

Budynki o zróżnicowanej wysokości, prostej architekturze i jasnej elewacji harmonijnie wpisują się w otoczenie.

Niecały kwadrans pieszej wędrówki dzieli Rezydencję Tarasy od nadbałtyckiej plaży. W pobliżu znajdują się liczne ścieżki rowerowe oraz szlaki spacerowe - najbardziej malownicza trasa prowadzi wzgórzami na Klif Orłowski. Dodatkowym atutem lokalizacji Rezydencji Tarasy jest bliskość i dogodna komunikacja z centrum Gdyni oraz bogata infrastruktura handlowo-usługowa (m.in. szkoły, poczta, szpitale) i sportowa (korty tenisowe, centrum rekreacyjne). Ciekawostką historyczną są znajdujące się na terenie pobliskiej Kępy Redłowskiej stanowiska artyleryjskie pochodzące z okresu zimnej wojny.

Dzięki monitoringowi oraz całodobowej portierni Rezydencja Tarasy stanowi bezpieczne miejsce do zamieszkania. Lokale zostały wyposażone w wideodomofony, drzwi antywłamaniowe oraz system alarmowy „panic button". Mieszkania na parterze zabezpieczają dodatkowo zewnętrzne rolety okienne. Kasety i prowadnice pozwalają na indywidualny montaż rolet na wyższych piętrach.

Komfortowi mieszkańców służą funkcjonalne rozkłady lokali, wysoki standard wykonania oraz dbałość o każdy szczegół wykończenia. Zarówno w mieszkaniach, jak i w domach zastosowano drewnianą stolarkę okienną, drzwi wewnętrzne w okleinie naturalnej, a także parapety z kamienia naturalnego. Lokale są przestronne i widne dzięki dużym przeszkleniom w pokojach dziennych. Dodatkową atrakcją są obszerne balkony i tarasy z drewnianymi gretingami oraz widok na wzgórza morenowe.

Ulica wewnętrzna zapewnia mieszkańcom dogodny dojazd do wszystkich budynków. Z myślą o gościach zaplanowano około 30 zewnętrznych miejsc parkingowych. W południowej części Rezydencji Tarasy znajduje się miejsce zabaw dla dzieci. Z myślą o aktywnym wypoczynku i relaksie mieszkańców budynku wielorodzinnego zaprojektowano kameralny zespół rekreacyjny z salą fitness oraz saunami, znajdujący się na dolnej kondygnacji.

Invest Komfort SA prowadzi działalność deweloperską od 1995 roku. Spółka działa na rynku trójmiejskim oraz w jego najbliższych okolicach i specjalizuje się w realizacji inwestycji w prestiżowych lokalizacjach. Władze firmy starannie wybierają miejsca dla nowych obiektów, szczególną wagę przywiązując do walorów krajobrazowych, dążąc do harmonijnego wkomponowania inwestycji w otoczenie przyrodnicze oraz istniejącą już zabudowę miejską. Deweloper zdobył markę firmy solidnej i wiarygodnej, zaś zrealizowane obiekty uznawane są za niezwykle atrakcyjne. Bezpieczeństwo finansowe inwestycji zapewnia stabilna pozycja ekonomiczna, wysoki kapitał akcyjny spółki wynoszący blisko 58 milionów złotych oraz silna pozycja grupy kapitałowej (Baltis). Invest Komfort wymieniany jest w ogólnopolskich rankingach przedsiębiorstw o największej dynamice rozwoju, osiągających bardzo dobre wyniki finansowe, będących rzetelnymi partnerami w biznesie. Spółka jest członkiem Polskiego Związku Firm Deweloperskich.

Charakter wznoszonych przez Invest Komfort budynków jest bardzo zróżnicowany, choć łączy je wiele wspólnych cech: ciekawa architektura, zaawansowanie technologiczne, wysoka jakość, standard wykonania oraz wyjątkowa dbałość o detale. Celem firmy jest oddawanie rocznie pod klucz kilkuset mieszkań o najwyższym standardzie, w starannie dobranych lokalizacjach. Temu celowi towarzyszyć ma strategia polegająca na ciągłym podnoszeniu jakości poprzez łączenie dobrych, sprawdzonych rozwiązań z najnowszymi osiągnięciami technicznymi oraz stosowaniu kompletnych systemów bez rezygnowania z kosztownych, lecz podnoszących trwałość detali. W strategię firma wpisuje ochronę przyszłych mieszkańców przed wielkomiejskim zgiełkiem, z jednoczesnym zapewnieniem łatwego dostępu do ważnych ciągów komunikacyjnych, centrów handlowo-usługowych, a także miejsc służących rekreacji i rozrywce. Ten ostatni element staje się już standardem i realizowany jest w ramach większości inwestycji dewelopera.

Invest Komfort cały czas rozszerza zakres swojej działalności - zaczął budować również osiedla domów jednorodzinnych, zaś w planach ma także inwestycje komercyjne - budynki usługowe i biurowe, a nawet centra handlowe.

Adres nagrodzonej firmy:
Invest Komfort SA
Plac Kaszubski 15/3
81-350 Gdynia
tel. /0 58/ 620 88 00
faks /0 58/ 620 88 00 w. 13
www.investkomfort.pl

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie producentem techniki motoryzacyjnej i przemysłowej, dóbr użytkowych oraz technicznego wyposażenia budynków. Obroty przedsiębiorstwa, zatrudniającego 280 tys. pracowników, wyniosły w 2008 roku 45,1 mld euro. Założony w 1886 roku w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861-1942) "Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki" to dziś wielki koncern reprezentowany przez spółkę Robert Bosch GmbH oraz około 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Organizacja skupia ponadto ośrodki badawczo-rozwojowe i fabryki oraz dysponuje sprawnie funkcjonującą siecią dystrybucyjną. Aby utrzymać wiodącą pozycję technologiczną na rynku, Bosch przeznacza co roku ponad 3,5 miliardy euro na działalność badawczo-rozwojową, a w samym tylko 2008 roku przedsiębiorstwo zgłosiło do patentu ponad 3 tys. innowacji.

Społeczno-prawna struktura grupy Bosch zapewnia jej finansową niezależność i rynkową samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu inwestowanie w znaczące projekty, które zagwarantują mu przyszłość, a jednocześnie pozwala spełniać misję społeczną zgodną z przekonaniami założyciela firmy. 92% udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji im. Roberta Boscha. Funkcje rynkowe udziałowca wypełnia instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG.

Działalność grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel i Rotozip, urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50%).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap