Gospodarka » Bezpieczeństwo

W I półroczu 2009 r. wzrost przypisu składki o ponad 70% r/r.

ING Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie S.A. ogłosiło wyniki finansowe po pierwszym półroczu 2009 roku.

Tomasz Bławat, prezes ING odpowiedzialny za ubezpieczenia i emerytury w Polsce, wiceprezes ING Towarzystwa Ubezpieczeń na Życie S.A.:

Pomimo niesprzyjającej koniunktury towarzystwo osiągnęło lepszy wynik finansowy netto niż w roku ubiegłym. Wyniósł on ponad 101 mln zł. Udało nam się też zebrać prawie 1 552 mln zł składek przypisanych brutto - to o ponad 70 % więcej niż w tym samym okresie zeszłego roku. Największy udział w przypisie mają nasze ubezpieczenia sprzedawane poprzez ING Bank Śląski - przede wszystkim Polisa Lokacyjna oraz Inwestycyjny Plan Ubezpieczeniowy ( prawie 950 mln). Produkty tego rodzaju cały czas cieszą się powodzeniem, dlatego też w niedalekiej przyszłości zamierzamy rozszerzyć działalność bancassurance, udostępniając naszą ofertę innym bankom.

Jednocześnie przypis z polis indywidualnych ze składką regularną jest stabilny. Klienci są niezmiennie zainteresowani ubezpieczeniami typowo ochronnymi z szerokim wachlarzem ryzyk objętych polisą. W mijającym półroczu wprowadziliśmy na rynek nowe umowy dodatkowe dotyczące poważnego zachorowania oraz nową polisę ochronną - ING Smart -  dla całej rodziny za niewielką comiesięczną składkę. To odpowiedź ING na zmieniające się warunki rynkowe i potrzeby klientów, którzy coraz częściej pytają naszych przedstawicieli o produkty związane z ochroną zdrowia i życia.

Widoczny wzrost w pozycji odszkodowania i świadczenia wypłacone brutto to przede wszystkim wynik zakończenia krótkoterminowych (półrocznych) Polis Lokacyjnych. Kryzys finansowy dał o sobie znać również większą liczbą wniosków o całkowitą i częściową wypłatę wartości wykupu. Spodziewamy się jednak, że dynamika ich napływania w kolejnych miesiącach będzie spadać.

Naszym celem jest utrzymanie wysokich udziałów w rynku ubezpieczeń na życie (po I kwartale 2009 r. ING TUnŻ miało 11,4% udziału w rynku ubezpieczeń na życie pod względem składki przypisanej brutto), co w obecnych realiach rynkowych wymaga ciągłej pracy nad ofertą, jeszcze większej profesjonalizacji sieci sprzedaży, jak również rozwoju innych form dystrybucji (bancassurance, direct, sieci brokerskie).

Wybrane pozycje z wyniku finansowego za pierwsze półrocze 2009 r.

Wartość w mln. PLN

I-II 2008