Dom » Budownictwo

Wszechstronna okoume

Produkcja elementów mebli, skrzyń i pudełek, a także budowa łodzi czy stolarka wewnętrzna i zewnętrzna. To tylko niektóre zastosowania sklejki okoume. Można ją stosować także do wykańczania wnętrz.

Drzewo okoume, z którego produkowana jest sklejka to egzotyczny gatunek rosnący w tropikalnych lasach Afryki Środkowej. Ten znany i popularny już od kilkudziesięciu lat w Europie gatunek drewna od kliku lat zdobywa coraz większą popularność na polskim rynku. Rosnąca sprzedaż pociąga także za sobą coraz większe zainteresowanie produkowaną z okoume sklejką.

Walory estetyczne, niepowtarzalna faktura i kolorystyka w połączeniu z łatwością obróbki i uszlachetniania powierzchni zachęcają projektantów, architektów jak i stolarzy do stosowania tego drewna w najbliższym otoczeniu człowieka. Mimo relatywnie wysokiej ceny sprzedaż sklejki z drzewa okoume rośnie także w ostrowskiej SKLEJCE-EKO.

Ten wiodący polski producent sklejek jak i dostawca szerokiej gamy płyt drewnopochodnych na rynek Polski i wielu innych krajów europejskich, od kilku lat dynamizuje sprzedaż tego gatunku. Drzewa okoume, z którego produkowana jest sklejka znane jest także jako Gabon (łac. Aucoumea Klaineana Pierre). Drzewa z rodziny Burseraccae rosną w lasach Afryki Środkowej - w Gabonie, Gwinei, Kongo oraz Kamerunie. Osiągają wysokość do 40m i średnicę do 2m. Drewno jest łososiowo-różowe do ciemnoróżowego. Wystawione na działanie czynników atmosferycznych ciemnieje. Drewno okoume dociera do Europy bezpośrednio z Afryki w postaci tarcicy, fornirów lub sklejek. Trafia też przez Francję i Holandię (byłe kraje kolonialne) gdzie przerabia się drzewo okrągłe przywiezione z Afryki.

Drewno okoume stosowane jest do produkcji sklejek, fornirów, obłogów, elementów mebli, pudełek, drzwi, okien, parapetów, łodzi, jachtów, elementów wykończenia wnętrz oraz elewacji budynków.

Parametry techniczne:

• ciężar właściwy - świeżo ścięte – 550-630kg/m3
  • ciężar właściwy przy wilgotności 12% - 430-470 kg/m3
  • wytrzymałość na ściskanie – ok. 36 MPA
  • wytrzymałość na zginanie statyczne wzdłuż włókien – 40-50 MPA
  • wytrzymałość na zginanie statyczne w poprzek włókien – 30-35 MPA
  • twardość wg. Brinella – 28-33

Sklejka z drewna okoume to jeden z najcenniejszych asortymentów sklejkowych.

SKLEJKA-EKO oferuje je w formacie 2500x1220mm, jakości I/II i grubościach od 4 do 22mm. Grubość warstw wynosi 1,5 lub 2,0mm. Sklejka Okoume produkowana jest w wersji do ogólnego przeznaczenia, tzw. Isomar lub wersji do frezowania (wszystkie warstwy pełne i bez wad), tzw. Isogarant. Ostrowski producent oferuje także również obłogi obwodowoskrawane o wymiarach 2580x1280x1,5mm, świetnie nadające się do produkcji drzwi i okien. Sklejkę okoume tak jak inne sklejki elastyczne stosuje się w produkcji elementów giętych, mebli (szafki, biurka, barki, fotele, łóżka), schodów i poręczy. Jest także świetnym materiałem do aranżacji wnętrz. Niewielki ciężar i łatwość obróbki sprawiają, że doskonale nadaje się do konstrukcji sufitów, ścian, ścianek działowych lub filarów.

Sklejka EKO SA