Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Certyfikacja ISO dla Szpitala Mazovia

Szpital Mazovia pomyślnie przeszedł audyt certyfikacyjny ISO w zakresie lecznictwa szpitalnego i ambulatoryjnego oraz diagnostyki medycznej. Audytorzy badali zgodność procesów w Szpitalu Mazovia z normą ISO 9001:2000.

Procedura certyfikacji systemu zarządzania jakością jest dwuetapowa. Szpital Mazovia pozytywnie przeszedł obydwa etapy audytu, co jest potwierdzeniem najwyższych światowych standardów lecznictwa obowiązujących w tej placówce.

W ramach badania zgodności z wymogami normy ISO 9001:2000 audytorzy zbadali procesy funkcjonujące w Szpitalu Mazovia, w tym:

• procesy podstawowe, związane z obsługą pacjenta w zakresie lecznictwa szpitalnego i ambulatoryjnego;
  • procesy związane z zarządzaniem placówką;
  • procesy pomocnicze (m.in. nadzór nad sprzętem medycznym, dostawami materiałów medycznych itp.).

System zarządzania jakością oparty o normę ISO 9001:2000 dalece wykracza poza wymagania prawne obowiązujące placówki medyczne i jest stosowany przez najlepsze placówki medyczne na całym świecie.

Jedną z najważniejszych zalet tego systemu jest ustanowienie w szpitalu osób odpowiedzialnych za jakość procesów i okresowe przeglądy systemu przez zarządzających placówką. Dzięki temu procesy w Szpitalu Mazovia będą ulegać ciągłemu doskonaleniu, w celu lepszego zaspokajania potrzeb pacjentów.

Certyfikację ISO w Szpitalu Mazovia przeprowadziła firma TÜV Rheinland Polska.

O Szpitalu Mazovia

Szpital Mazovia to pierwszy w Polsce prywatny szpital i przychodnia o profilu urologiczno - ginekologicznym. Placówka mieści się na warszawskim Ursynowie. Oferuje wszystkie dostępne na świecie usługi medyczne w zakresie urologii i ginekologii, w tym zabiegi z zakresu urologii dziecięcej.

Placówka ma własną Radę Naukową, której przewodniczy prof. dr hab. Andrzej Borkowski, kierownik Katedry i Kliniki Urologii Ogólnej, Onkologicznej i Czynnościowej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Rada Naukowa współpracuje z wiodącymi europejskimi klinikami w zakresie konsultacji, projektów naukowych jak i operacji wykonywanych w Szpitalu Mazovia z udziałem wybitnych specjalistów europejskich.

Obiekt został zaprojektowany i wyposażony zgodnie z najnowszymi wymogami sanitarnymi Unii Europejskiej, przy użyciu najnowszych technologii i najwyższej jakości materiałów. Blok operacyjny Szpitala Mazovia stanowią dwie sale operacyjne, wyposażone m.in.: w sprzęt endoskopowy, laparoskopowy, lasery holmowe i KTP, urządzenia elektrochirurgiczne oraz zestaw narzędzi do zabiegów metodami tradycyjnymi. Pomieszczenia bloku zostały wykonane w technologii stali nierdzewnej, dodatkowo pokrytej powłoką antybakteryjną. Sąsiadujący z blokiem oddział pooperacyjny został wyposażony w pełni monitorowane stanowiska intensywnej opieki medycznej z bezpośrednim, stałym nadzorem pielęgniarskim i lekarskim. Informacje o szpitalu: http:///www.szpitalmazovia.pl

ap