Społeczeństwo » Społeczeństwo

Konferencja prasowa – XV Przystanek Woodstock

Guano Apes, The Futureheads, Subways, Juliette Lewis, Lech Wałęsa, Michael Lang – to tylko niektóre gwiazdy tegorocznego, 15. Przystanku Woodstock.

Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy,oraz LECH, sponsor festiwalu, zapraszają Państwa na konferencję prasową, której tematem będzie piętnasta edycja najpiękniejszego polskiego festiwalu muzycznego.

Spotkanie poprowadzi Jurek Owsiak, który przedstawi program artystyczny festiwalu, oraz zapowie tegorocznych gości Akademii Sztuk Przepięknych. Gośćmi konferencji będą Tomasz Kanton - przedstawiciel marki LECH, Piotr Najsztub - prowadzący spotkania na tegorocznej ASP, Małgorzata Kaczmarek - prezes Fabryki Zespołów www.fabrykazespolow.pl, oraz Bertrand Le Guern - Prezes Zarządu Canal+ Cyfrowy.

Przede wszystkim jednak na konferencji opowiemy, jak w czasie tegorocznego Przystanku Woodstock obchodzone będą trzy niesamowite rocznice. Pierwsza to czterdziestolecie legendarnego, amerykańskiego Woodstock, którego główne, europejskie obchody celebrować będziemy właśnie w Polsce, w Kostrzynie nad Odrą, z udziałem współorganizatora Woodstock'69, Michaela Langa. Rocznica druga to 15 lat Przystanku Woodstock - z tej okazji udało nam się zaprosić bardzo ciekawych artystów. Rocznica trzecia to 20 lat Wolnej Polski, w którą niezwykle mocno wpisuje się działalność Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Z tej okazji chcemy po raz kolejny, w ramach Akademii Sztuk Przepięknych, rozmawiać z uczestnikami festiwalu o Polsce, o problemach ludzi młodych, spotykając się z bardzo ważnymi postaciami życia publicznego naszego kraju. Potwierdził swój przyjazd m.in. Prezydent Lech Wałęsa, Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski, czy Stanisław Tym - reżyser, aktor, twórca filmowy.

Konferencja prasowa odbędzie się w najbliższą środę, 17.06.2009 r., o godzinie 13:00 w klubie Hard Rock Cafe Warsaw (Centrum Handlowe Złote Tarasy, ul. Złota 59 w Warszawie, wejście od  ulicy Emilii Plater).

Festiwal Przystanek Woodstock to festiwal niekomercyjny, niebiletowany. Sponsorem tegorocznej edycji jest marka LECH. Specjalnie z myślą o festiwalowej publiczności LECH przygotował pierwszą w Polsce nowoczesną puszkę z kolorowym nadrukiem w postaci zdjęcia z  koncertu rockowego. LECH i jego producent - Kompania Piwowarska - zaangażowali się również w propagowanie zasad odpowiedzialnego spożycia alkoholu przez publiczność Festiwalu.

Przystanek Woodstock to od początku swojego istnienia największy polski festiwal muzyczny, a także od kilku lat największy otwarty festiwal muzyczny w całej Europie. Organizuje go Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, by w ten sposób podziękować polskiej młodzieży za zaangażowanie w styczniowy finał. Na tegoroczną, 15. edycję zapraszamy w dniach 31 lipca - 2 sierpnia do Kostrzyna nad Odrą. Organizatorzy spodziewają się wielotysięcznej publiczności, w tym także kilkudziesięciu tysięcy uczestników z Niemiec i wielu innych państw europejskich. Dla nich, na dawnym wojskowym poligonie w Kostrzynie nad Odrą, wybudowana zostanie największa w Europie, nowocześnie wyposażona scena, na której zaprezentowanych zostanie ponad 30 koncertów zagranicznych i polskich gwiazd muzyki rockowej. W ramach festiwalu po raz czwarty zostanie także przygotowana Akademia Sztuk Przepięknych, na której, oprócz spotkań z zaproszonymi gośćmi, odbędą się także pokazy filmów, warsztaty muzyczne i teatralne, a także zaprezentowana zostanie wystawa najbardziej prestiżowych dzieł z kolekcji Muzeum Narodowego w Krakowie. W nocy z soboty na niedzielę w namiocie ASP wystąpi także Mazowiecki Teatr Muzyczny „Operetka" ze spektaklem „Wesoła Wdówka" Ferenc Lehára. W projekcie tym udział wezmą m.in. Bohdan Łazuka i Krzysztof Tyniec.

Jak co roku przygotowane będzie doskonałe zaplecze oraz bardzo bogata infrastruktura, zdolna zapewnić komfortowy udział w festiwalu wielotysięcznej publiczności.

ap