Motoryzacja » Samochody

SOS PZMOT zapewnił bezpieczeństwo podczas Rajdu Polski, będącego rundą Rajdowych Mistrzostw Świata

SOS PZMOT zapewnił bezpieczeństwo podczas Rajdu Polski,  będącego rundą Rajdowych Mistrzostw Świata
Tegoroczny ORLEN Platinum 66 Rajd Polski odbył się w dniach 24 – 28 czerwca w Mikołajkach. SOS PZMOT zapewnił bezpieczeństwo na trasie Rajdu, kilkunastokrotnie interweniując w sytuacjach, w których liczyła się szybka i profesjonalna pomoc.

Rajd Polski to najbardziej prestiżowa i największa w Polsce impreza w sportach samochodowych. Jej początki sięgają roku 1921 – dłuższą tradycję w Europie ma tylko słynny Rajd Monte Carlo. W 2009 roku, po  raz  pierwszy  w  historii, Rajd Polski stanowił  jedną z rund Rajdowych Mistrzostw Świata FIA.

Zawodnicy biorący udział w ORLEN Platinum 66 Rajdzie Polski w sumie pokonali 18 odcinków specjalnych o łącznej długości ponad 350 kilometrów. Tegoroczne zmagania najlepszych kierowców na świecie śledziła rekordowa liczba publiczności. Nad bezpieczeństwem startujących czuwał SOS PZMOT, który zapewnił samochody holownicze na odcinkach specjalnych Rajdu. Łącznie podczas Rajdu interweniowały one kilkanaście razy.

Zwycięzcą ORLEN Platinum 66 Rajdu Polski został 29-letni Fin, Mikko Hirvonen, który powtórzył sukces z Grecji i drugi raz z rzędu sięgnął po zwycięstwo w rundzie Rajdowych Mistrzostw Świata FIA. Fin osiągnął pozycję lidera w klasyfikacji kierowców, a jego przewaga nad Sébastienem Loebem wynosi aktualnie jeden punkt.

Najlepszy wynik w historii swoich startów w mistrzostwach świata uzyskał Krzysztof Hołowczyc, zajmując na Mazurach szóste miejsce. W klasyfikacji grupy N zwyciężył ubiegłoroczny triumfator Rajdu Polski, Michał Bębenek, w samochodzie Mitsubishi Lancer Evo IX.SOS PZMOT jest marką należącą do Polskiego Związku Motorowego. Nowoczesne i kompleksowe usługi pomocy dla kierowców i ich pasażerów świadczy od 1993 roku, będąc tym samym pionierem assistance komunikacyjnego w Polsce. Blisko 60-letnie doświadczenie oraz prestiż Polskiego Związku Motorowego, w połączeniu z profesjonalizmem świadczonych usług sprawiają, że SOS PZMOT jest dziś partnerem czołowych przedstawicieli branży motoryzacyjnej i ubezpieczeniowej w naszym kraju. Wysoką jakość usług SOS PZMOT potwierdza certyfikat EN ISO 9001:2000, a także liczne zdobyte przez firmę nagrody i wyróżnienia.

SOS PZMOT jest również częścią europejskiej struktury ARC Europe, będącej największą na naszym kontynencie organizacją niosącą pomoc osobom zmotoryzowanym. ARC Europe została założona przez wiodące kluby automobilowe w Europie – m.in. niemiecki ADAC, holenderski ANWB oraz brytyjski AA – w których tradycja niesienia pomocy na drodze sięga przełomu XIX i XX wieku. Dziś zrzesza kluby motorowe z 43 krajów, obejmując ochroną ponad 48 milionów Klientów oraz niosąc pomoc w przeszło 13 milionach spraw rocznie.

SOS PZMOT