Motoryzacja » Samochody

Utytułowany Nissan GT-R ustanawia nowy rekordowy czas okrążenia na torze Nurburgring

NISSAN GT-R, nagrodzony tytułem Światowego Samochodu Wyczynowego Roku 2009, w kwietniu poprawił ustanowiony wcześniej rekord czasu okrążenia słynnej Północnej Pętli (Nordschleife) toru Nurburgring w Niemczech, uzyskując czas 7 minut i 26,70 sekundy.

Nowy, lepszy czas potwierdza zaangażowanie, z jakim zespół konstruktorów nieustannie testuje osiągi modelu GT-R.

Poprzednie rekordowe czasy uzyskane na Nurburgring:

• 7 min 27,56 s 15 kwietnia 2009 r.
  • 7 min 29 s w kwietniu 2008 r.
  • 7 min 38 s we wrześniu 2007 r.

„Ten rekord jest dowodem na nasze zaangażowanie w ciągłą ewolucję modelu Nissan GT-R" - mówi Kazutoshi Mizuno, główny inżynier i główny specjalista ds. pojazdów. „Poprawiając co roku osiągi samochodu, chcemy podsycać entuzjazm naszych klientów i dostarczać im powodów do dumy z posiadania tego auta".

Nissan GT-R zdobył już kilkanaście nagród na całym świecie, w tym tytuł Samochodu Roku czasopisma „CAR" w Wielkiej Brytanii oraz Samochodu Roku czasopism „Motor Trend" i „Autombile" w USA.

Mimo że Nissan GT-R i tradycja z nim związana są doskonale znane fanom samochodów wyczynowych, to jednak dopiero zmodernizowana wersja na rok 2010 będzie po raz pierwszy sprzedawana na całym świecie. Na poszczególne rynki model wprowadzono w następujących terminach:

• Japonia: grudzień 2008 r.,
  • USA: marzec 2009 r.,
  • Europa, kraje Rady Współpracy Zatoki Perskiej, Australia, Nowa Zelandia i Tajwan: kwiecień 2009 r.

W Europie, gdzie złożono ponad 2200 zamówień na model GT-R, pierwsze egzemplarze trafiają właśnie do klientów.

R35 GT-R został wprowadzony na rynek po raz pierwszy w grudniu 2007 r. w Japonii, gdzie do marca 2009 r. sprzedano 5900 egzemplarzy. W USA GT-R jest dostępny od lipca 2008 r. i dotychczas sprzedano tam 2100 tych samochodów.

ap