Kultura, sztuka » Kultura

Otwarcie House of Albums w Krakowie

Ponad 1500 tytułów albumów z zakresu fotografii, sztuki, architektury, designu, wnętrzarstwa, sportu, filmu, muzyki, turystyki i hobby można kupić w nowej księgarni House of Albums. Sklep działa od kwietnia 2009 roku przy ul. Św. Tomasza 25 w Krakowie.

Jest to wyjątkowe miejsce, gdzie nie tylko można znaleźć oryginalny album z artystycznymi fotografiami o różnej tematyce, ale również przyjść i pooglądać książki przy specjalnie przygotowanych stanowiskach. Oferta skierowana jest zarówno do osób szukających ciekawych egzemplarzy, jak i pasjonatów tego rodzaju wydawnictw oraz do polskich i zagranicznych turystów.

House of Albums to pierwsza, niszowa księgarnia w Krakowie z tak bogatą ofertą albumów. Wśród wielu różnych pozycji na szczególną uwagę zasługują: jedyny w Polsce egzemplarz książki Helmuta Newtona o wadze 30 kg i wymiarach otwartego wolumenu 110x70 cm, jak i edycja specjalna Koons XXL, czy album z fotografią artystyczną Petera Beard’a. Wymienione książki dostępne są w sprzedaży po uprzednim zamówieniu.

House of Albums jest księgarnią inną niż wszystkie, gdyż stworzono w niej przestrzeń do oglądania książek, co w przypadku wydań albumowych, a zwłaszcza drogich eksponatów o pokaźnych rozmiarach, ma duże znaczenie. Szeroki zakres tematyczny i atrakcyjna rozpiętość cenowa (od 9 zł do 1500 zł), czynią z House of Albums miejsce dla wszystkich miłośników tego rodzaju publikacji.

Każdy, kto szuka albumu o ciekawej tematyce, na pewno go u nas znajdzie. Staraliśmy się ująć w ofercie jak najwięcej dziedzin. Naszym pomysłem było udostępnienie przestrzeni, gdzie nie tylko można kupić książkę, ale również przyjść i w spokoju ją pooglądać. Intencją jest wzbogacenie oferty rynku książki w Krakowie i wkład w rozwój całej branży w naszym mieście  – tłumaczy Natalia Maryńczak, właścicielka House of Albums.
W House of Albums dostępne są albumy czołowych wydawnictw specjalizujących się w edycjach albumowych z zakresu sztuki, fotografii i architektury takich, jak: Taschen, Daab Publishing, Beta-Plus Publishing, Monsa, Thames & Hudson, Hfullmann, Konemann, teNeues, Arkady, Bosz.

Zainteresowani mogą kupić książki w wielu językach: polskim, angielskim, francuskim, niemieckim, włoskim, hiszpańskim, japońskim i innych. Interesującą pozycję znajdzie zarówno pasjonat fotografii przyrodniczej, jak i historii sztuki, czy architektury wnętrz. W House of Albums jest duży wybór pozycji stanowiących kompendium wiedzy w danej dziedzinie, przeglądy realizacji najwybitniejszych twórców, które mogą być źródłem inspiracji dla grafików, architektów, projektantów, twórców sztuki, fotografów profesjonalistów i amatorów. W księgarni klienci znajdą też coś w bardzo niewygórowanych cenach, a także ciekawe pomysły na efektowny prezent. W ofercie House of Albums są też limitowane, ekskluzywne pozycje dla bibliofilów.

Dla zagranicznych turystów przygotowaliśmy specjalną ofertę w postaci wydań wielojęzycznych o Krakowie, Wieliczce, Auschwitz oraz ogólnie o Polsce, naszej kulturze, folklorze, historii. Książki zawierają bardzo klimatyczne zdjęcia, których nie da się wykonać bez specjalnego przygotowania, jak np. widok z lotu ptaka, czy z dachu budynku. Chcieliśmy dać turystom możliwość zabrania do domu swoich wspomnień z pobytu w Polsce, zawartych w albumach - tłumaczy N. Maryńczak.

Księgarnia House of Albums ma nowoczesny wystrój i ciekawe, designerskie wnętrze. Autorem projektu jest Adam Kozik (ABJ Projekt z Krakowa). Pomysłowo zaaranżowano również ekspozycje oraz miejsca do przeglądania książek. Przy witrynie okiennej, gdzie jest najwięcej naturalnego światła, stoi szeroka lada, przy której można komfortowo oglądać albumy. Wygląd pomieszczenia koresponduje z trendami wystroju wnętrz specjalistycznych księgarni artystycznych Paryża, Londynu, Brukseli czy Nowego Jorku.

House of Albums współpracuje z krakowskimi muzeami i galeriami. W ofercie księgarni znajdą się katalogi wystaw m.in. z Muzeum Narodowego, Międzynarodowego Centrum Kultury. Prowadzone są również rozmowy z Galerią Zderzak, Cricoteką, Centrum Mangha oraz innymi galeriami sztuki. Firma weźmie też udział w odbywających się pod koniec kwietnia Małopolskich Dniach Książki (23-24.04.2009). Księgarnia będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.00 do 19.00, a w sobotę i niedzielę od 11.00 do 19.00.

Front PR